Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προμηθεύει όπλα σε άλλες περιοχές και είναι πιθανό αυτό να συμβεί και για την Βόρεια Κορέα!

Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το Ria Novosti, προκαλώντας νευρικότητα στην Δύση αλλά και σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, οι οποίες ενδέχεται να προμηθεύσουν με όπλα την Ουκρανία!

«Αφού αυτοί που προμηθεύουν αυτά τα όπλα (σ.σ. για παράδειγμα στην Ουκρανία) και πιστεύουν ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο μαζί μας, διατηρούμε και εμείς το δικαίωμα να προμηθεύουμε όπλα άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Πιονγκγιάνγκ, έχοντας κατά νου τις συμφωνίες μας με την Βόρεια Κορέα και τον λαό της», σημείωσε.

Πριν την δήλωση το AP είχε γράψει άρθρο σε σχέση με το τι είναι γνωστό και τι όχι σε σχέση με τις συμφωνίες Πούτιν-Κιμ:

Τι υποσχέθηκαν η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα;

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης για την συμφωνία εταιρικής σχέσης περιστρέφεται γύρω από το άρθρο που υπόσχεται αμοιβαία βοήθεια. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας, το τμήμα αναφέρει ότι εάν μία από τις χώρες δεχτεί εισβολή και ωθηθεί σε εμπόλεμη κατάσταση, η άλλη πρέπει να αναπτύξει «όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της χωρίς καθυστέρηση» για να παράσχει «στρατιωτική και άλλη βοήθεια».

Αλλά λέει επίσης ότι τέτοιες ενέργειες πρέπει να είναι σύμφωνες με τους νόμους και των δύο χωρών και το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτοάμυνας ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ.

Για ορισμένους αναλυτές, αυτό ακούγεται σαν υπόσχεση ότι οποιοδήποτε έθνος θα παρέμβει εάν το άλλο δεχτεί επίθεση, ανανεώνοντας μια δέσμευση που έγινε βάσει μιας συνθήκης του 1961 μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή η συμφωνία απορρίφθηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, αντικαταστάθηκε το 2000 από μια συμφωνία που πρόσφερε ασθενέστερες εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Cheong Seong Chang, αναλυτής στο Ινστιτούτο Sejong της Νότιας Κορέας, είπε ότι η συμφωνία απηχεί τη γλώσσα της συνθήκης του 1961, καθώς και τις διατάξεις της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας σχετικά με την ενεργοποίηση καναλιών συντονισμού εάν κάποιο από τα δύο μέρη αντιμετωπίσει την απειλή εισβολής.

«Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αποκαταστήσει πλήρως την στρατιωτική τους συμμαχία από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», είπε ο Cheong.

Τι είδους στρατιωτική συνεργασία είναι δυνατή;

Ο Πούτιν είπε ότι «δεν θα αποκλείσει την ανάπτυξη στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφηκε».

Αυτή η δήλωση ουσιαστικά επισημοποιεί κάτι που οι δυτικές χώρες ισχυρίζονται ότι συμβαίνει ήδη.

Οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει λάβει βαλλιστικούς πυραύλους και πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαντλεί το απόθεμα της Μόσχας και ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει μεταφορές τεχνολογίας στην Πιονγκγιάνγκ που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απειλή από τα πυρηνικά όπλα και το πυραυλικό πρόγραμμα του Κιμ (σ.σ. Ωστόσο είναι άλλο να το ακούς επίσημα σήμερα από τον ίδιο τον Πούτιν).

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν επίσης ότι η συμφωνία απαιτεί από τις χώρες να λάβουν μέτρα για να ενισχύσουν τις κοινές αμυντικές τους ικανότητες, αλλά δεν διευκρίνισαν ποια θα είναι αυτά τα βήματα ή εάν θα περιλαμβάνουν συνδυασμένη στρατιωτική εκπαίδευση.

Η συμφωνία καλεί επίσης τις χώρες να συνεργαστούν ενεργά στις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας «δίκαιης και πολυπολικής νέας παγκόσμιας τάξης», ανέφερε το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, υπογραμμίζοντας πώς οι χώρες ευθυγραμμίζονται καθώς αντιμετωπίζουν χωριστές, κλιμακούμενες αντιπαραθέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμμάχους της.

«Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα πιθανότατα θα κρατήσουν κοντά τους τις ιδιαιτερότητες αυτής της συνεργασίας, αλλά η συμφωνία είναι ένας τρόπος να γνωστοποιηθεί στον κόσμο —και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους— ότι θα συνεργαστούν», δήλωσε ο Ankit. Panda, ανώτερος αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace.

Πηγή