Αναμφίβολα το κρέας είναι το βασικό πιάτο στο τραπέζι των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς. Και βέβαια ένα σωστό ψήσιμο, είναι το απόλυτο συστατικό της επιτυχίας του εορταστικού τραπεζιού!

Το σωστό ψήσιμο δεν θέλει κόπο, ούτε πολλά έξοδα! Θέλει τρόπο…

Διαλέξτε το σωστό κρέας!

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ως γνωστό. Των φρονίμων τα παιδιά, πριν το τραπέζι… αγοράζουν το κρέας λοιπόν.

Όποιο είδος κρέατος και αν διαλέξετε (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα), φροντίστε να είναι φρέσκο και αγοράστε από πωλητή που εμπιστεύεστε.

Ξοδέψτε λιγότερο χωρίς να στερηθείτε απόλαυση

Το φτηνό το κρέας τα σκυλιά το τρώνε λέει μια ελληνική παροιμία και ως γνωστόν οι παροιμίες είναι σοφές. Για να μην ξοδέψετε όμως μια περιουσία, υπολογίστε σωστά τις ποσότητες που χρειάζεστε. Έτσι, δεν θα μαγειρεύετε περισσότερο από όσο χρειάζεται και δεν θα ξοδέψετε περισσότερα χρήματα, ούτε θα καταλήξει η μισή ποσότητα στα σκουπίδια.

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται περισσότερο από 150-180 γραμμάρια κρέας ανά μερίδα (καλεσμένο).

Συμπληρώστε με λαχανικά, ψητά, σε πουρέ ή σε εντυπωσιακές και νόστιμες σαλάτες.

Το ρολό (κοτόπουλο, χοιρινό κλπ) είναι επίσης μια καλή ιδέα αφού μένει πιο ζουμερό στο ψήσιμο και έχει πιο εντυπωσιακή εμφάνιση στην πιατέλα.

Τα μυστικά για τέλειο ψήσιμο

Τα τρία σημεία κλειδιά για το τέλειο ψήσιμο κρέατος είναι:

1. Το καρύκευμα με αλάτι

2. Το μαγείρεμα σε σωστή θερμοκρασία

3. Η “ξεκούραση” του φαγητού

Αλατίστε το κρέας 24 – 48 ώρες πριν το μαγειρέψετε και δεν θα χρειαστεί καμία άλλη προετοιμασία.

Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία ανάλογα με το είδος του κρέατος και την ποσότητα που θα μαγειρέψετε. Η κλασική επιλογή “σε φουλ θερμοκρασία στην αρχή και χαμήλωμα μετά” δεν είναι καλή για όλα τα κρέατα.

Οι 180° είναι ιδανική θερμοκρασία για την πλειονότητα των κρεάτων.

Επίσης, δοκιμάστε να μαγειρέψετε το κρέας σε χαμηλή θερμοκρασία και δυναμώστε τη θερμοκρασία μόνον το τελευταίο 10λεπτο.

Υπολογίστε ότι θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 30 λεπτά από την ώρα που θα σβήσετε το φαγητό (κρέας) μέχρι την ώρα που θα το σερβίρετε στο τραπέζι, οπότε οργανώστε το χρόνο σας. Αυτό το μισάωρο θα επιτρέψει στο κρέας να πάρει την σωστή θερμοκρασία και οι χυμοί του θα κατανεμηθούν σωστά σε όλο το κομμάτι.