Για 60 χρόνια ο ποταμός Τάμεσης είχε ανακηρυχθεί «βιολογικά νεκρός» καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί παραπλεύρως του ποταμού είχε ως αποτέλεσμα ο Τάμεσης να μεταμορφωθεί σε ένα τοξικό περιβάλλον αδύνατο να φιλοξενήσει ζωή.

Ομως, χάρη στους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, τα αναβαθμισμένα συστήματα αποβλήτων και πολλά έργα υποδομών που προώθησε η βρετανική κυβέρνηση, αλλά και με την ταυτόχρονη απομάκρυνση της «σκληρής» βιομηχανία από τις όχθες του Τάμεση, εκατοντάδες είδη επανεμφανίστηκαν στον ποταμό.

Οπως αναφέρει το Word Economic Forum, ο Τάμεσης είναι πλέον το «σπίτι» για 125 είδη ψαριών, μεταξύ των οποίων δύο είδη καρχαρία, ιππόκαμποι, γουρουνόψαρα (είδος δελφινιού) αλλά και το ευρωπαϊκό χέλι που απειλείται με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), η οποία διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, πάνω από 3.500 φώκιες ζουν πλέον στις εκβολές του Τάμεση, ενώ από το 2018 138 νεογνά φώκιας έχουν εντοπιστεί στον ποταμό, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Τάμεσης ζωντάνεψε και πάλι.




Πηγή