Συχνά συμβαίνει να αγοράσουμε κάποιο ρούχο και από τον ενθουσιασμό μας να θέλουμε να το φορέσουμε αμέσως πριν το πλύνουμε. Αυτό όμως είναι λάθος και αν το έχετε κάνει, σίγουρα δε θα πρέπει να το επαναλάβετε στο μέλλον.

Ιδιαίτερα με τα καινούρια ρούχα των παιδιών, τα οποία έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να δίνεται ακόμη μεγαλύτερη προσοχή καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς οι κίνδυνοι για το δέρμα δεν είναι αμελητέοι. Όλα τα καινούργια ρούχα και βέβαια ακόμη περισσότερο τα εσώρουχα θα πρέπει πάντα να πλένονται στο πλυντήριο προτού φορεθούν καθώς οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ώστε τα ρούχα στα ράφια των μαγαζιών να δείχνουν ατσαλάκωτα είναι υπεύθυνα για δερματικές παθήσεις, εκζέματα αλλά και αλλεργικές αντιδράσεις.

Επίσης, είναι πολύ πιθανόν σε όλα τα καινούρια ρούχα να ενδημούν διάφορα ζωύφια και έντομα που μεταδίδουν οι άνθρωποι που τα δοκιμάζουν με αποτέλεσμα να περνούν στο δέρμα όσον τα αγοράζουν και τα φορούν απευθείας πριν τα πλύνουν. Σύμφωνα με τον καθηγητή δερματολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Ντόναλντ Μπελσίτο, έλεγχοι σε ρούχα κινεζικής προέλευσης που είχαν εισαχθεί στη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι τα υφάσματα ήταν έως και 900 φορές πιο εκτεθειμένα σε χημικές ουσίες από τα επίπεδα ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πέρα από τις αλλεργικές ή δερματικές αντιδράσεις, τα καινούρια ρούχα που δεν έχουν πλυθεί πριν την πρώτη χρήση ευθύνονται ακόμη και για καρκίνους και θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά πριν τα φορέσει κάποιος.

baby.gr