Για ακόμη μία φορά έχει κυκλοφορήσει στο Facebook ένα μήνυμα που διαδίδεται από χρήστη σε χρήστη ότι το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο θα ξεκινήσει να χρεώνει τα μέλη του για να παραμείνουν σε αυτό.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για απάτη, μία από αυτές που το Κέντρο βοήθειας του Facebook, περιγράφει ως «κοινό μύθο». Η δημοσίευση που κυκλοφορεί αναφέρει ότι οι χρήστες που αντιγράφουν το μήνυμα στο δικό τους τοίχο θα εξαιρεθούν από αυτή τη ρύθμιση της χρέωσης και γι’ αυτούς το Facebook θα είναι δωρεάν. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που με τον κίνδυνο να χρεωθούν προχωρούν στην αντιγραφή και κοινοποίηση. Ιστοσελίδες που ασχολούνται με τις απάτες στο διαδίκτυο και τους ιούς που κυκλοφορούν μέσω των κοινωνικών δικτύων αναφέρουν ότι παραλλαγές αυτής της απάτης κυκλοφορούν τουλάχιστον από το 2009.

Ορισμένες εκδόσεις περιλαμβάνουν ακόμη και συνδέσμους από τους οποίους κατεβαίνει κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές των ανυποψίαστων χρηστών του Facebook. Σε αυτές τις φήμες έχει απαντήσει εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου, αναφέροντας: «Η απάντηση είναι όχι. Δεν σχεδιάζουμε να βάλουμε χρέωση για τις βασικές υπηρεσίες μας. Για άλλη μια φορά, η ερώτηση προέρχεται από ανθρώπους που σκέφτονται ότι αναπτυσσόμαστε τόσο γρήγορα, ώστε μας τελειώνουν τα χρήματα. Αναπτυσσόμαστε όντως γρήγορα, αλλά μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αυτή την ανάπτυξη. Εμείς δεν πρόκειται να χρεώσουμε για τις βασικές υπηρεσίες μας».

Η συγκεκριμένη απάτη αναπαράγεται σχεδόν κάθε χρόνο με παραλλαγές, όπως ότι η χρέωση θα είναι περίπου 3 δολάρια το μήνα, αλλά το κοινωνικό δίκτυο ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ούτε έχει συζητηθεί στην εταιρεία.

 

newsbeast.gr