Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν ευθύνη να παρέχουν στα παιδιά ένα περιβάλλον που να ευνοεί τη δημιουργικότητα και να επιτρέπετε σε αυτή να ανθίσει.

Όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι δίνεται στο παιδί σας ένα πινέλο και χρώματα και το αφήνετε βγαίνοντας εσείς βόλτα με τις φίλες σας. Πρέπει να είστε δίπλα του για να το βοηθήσετε και να το εμπνεύσεται.

Εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές:

• Ελευθερία

Δώστε στα παιδιά σας χώρο για να ανακαλύψουν και να κάνουν λάθη, εποπτεύοντας και παρεμβαίνοντας μόνο όταν είναι απαραίτητο.

• Χρόνος

Για ένα μικρό παιδί, το παιχνίδι απαιτεί αρκετό χρόνο. Γιατί παίζοντας το παιδί σκέφτεται, φαντάζεται, ονειροπολεί και λερώνει τα πάντα στο διάβα του!

• . Υλικά

Για τα βρέφη πρέπει να έχετε ασφαλή παιχνίδια, όπως είναι διάφορα κρεμαστά και κουδουνίστρες. Επίσης απαραίτητα είναι και τα μουσικά CD, ενώ χρήσιμα θα φανούν τα αντικείμενα οικιακής χρήσης όπως πλαστικά μπολ ή άδεια κουτιά. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πρέπει να τους παρέχεται βιβλία, κούκλες, εργαλεία ζωγραφικής και κατασκευής.

• Ανεξαρτησία

Αποθηκεύστε τα πράγματα του παιδιού σας σε ένα μέρος που είναι άμεσα διαθέσιμο και ανεξάρτητα προσβάσιμο.

• Έμπνευση

Στο δημιουργικό παιχνιδόκοσμο του παιδιού, οι ενήλικες συμμετέχουν βοηθώντας. Τραγουδήστε, αφηγηθείτε ιστορίες, συζητήστε, εκφράστε την ευαρέσκειά σας και χειροκροτήστε. Μέσα από τις δημιουργικές δραστηριότητες τα παιδιά αναπτύσσουν ενσυναίσθηση για τους άλλους. Για παράδειγμα, ένα παιδί παίζει τον «βασιλιά» και διώχνει τον «πρίγκιπα» από το κάστρο, το παιδί φαντάζεται την τόσο μεγάλη δύναμη του βασιλιά, αλλά μπαίνει και στη θέση του πρίγκιπα για το πως αισθάνεται αυτός.