Έρχεται νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την καταβολή του μπόνους στους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα.

Όπως είπε σήμερα  ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος  μιλώντας στην τηλεοπτική  εκπομπή της ΕΡΤ “Σαββατοκύριακο από τις 6” «η αξιοποίηση του δυναμικού της δημόσιας διοίκησης είναι στις μεγάλες προτεραιότητες, γι’ αυτό το λόγο θα έρθει το νομοσχέδιο για το Bonus στους δημοσίους υπαλλήλους, θα βγει σε δημόσια διαβούλευση σε λίγο χρονικό διάστημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να έχει ξεκάθαρους ρόλους, ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, ξεκάθαρες ευθύνες, ξεκάθαρη οικονομική διαχείριση, ώστε όλα αυτά μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο περιβάλλον για να βελτιωθεί η ζωή μας και να μειωθεί η ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Η οποία ήδη έχει μειωθεί με την ψηφιοποίηση που έχει γίνει, φτάνουμε στην εποχή να πάμε ακόμα ένα βήμα παραπέρα, αντί για πληροφοριακά έγγραφα, να διακινούνται οι πληροφορίες μέσω πληροφοριακών συστημάτων και αξιοποιούμε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να προχωρήσει και αυτό το στάδιο. Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα και θα κάνουμε το παν μαζί με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ώστε να ανταποκριθούμε στο καθήκον μας». 

Επίσης μίλησε και για τις υπηρεσίες στο Δημόσιο.  Μια από τις προτεραιότητες μας είναι  « είναι ο τρόπος που λειτουργεί το δημόσιο, τα βήματα που έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση είναι σημαντικά, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό, σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, προκειμένου να κάνουμε περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και όσες υπηρεσίες λειτουργούν με φυσική παρουσία να τις περιορίσουμε σημαντικά στον όγκο των δικαιολογητικών »

Για τις προσλήψεις με το  ΑΣΕΠ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις προσλήψεις που γίνονται με το  ΑΣΕΠ . Οι προσλήψεις στο ΑΣΕΠ είναι η πρώτη προτεραιότητα, είπε. «Η συνεργασία με το ΑΣΕΠ ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες προσλήψεων. Το ΑΣΕΠ έχει δημιουργήσει ένα σύστημα αντικειμενικό για τις προσλήψεις, το οποίο πρέπει να το ενισχύσουμε, ώστε να κάνει πολύ πιο εύκολα τη δουλειά του. Για παράδειγμα πολλά στοιχεία είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά οπότε δεν χρειάζεται να κάθεται ένας άνθρωπος να τα ελέγχει ένα-ένα αφού είναι πλέον διαθέσιμα, όπως πχ η εργασιακή του εμπειρία, ή το πτυχίο του, μπορούμε να συνδεθούμε απευθείας με το πανεπιστήμιο. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν μία σημαντική επιτάχυνση και κυρίως θα περιοριστεί εκ των πραγμάτων και ο ρόλος των ενστάσεων, αφού τα δεδομένα θα συλλέγονται ηλεκτρονικά, θα είναι πιο αξιόπιστα και γρήγορα τα αποτελέσματα, χωρίς μεγάλα περιθώρια ανθρώπινου λάθους » σημείωσε.

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενώ όσον αφορά σε θέματα που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε πως «τα προηγούμενα 4 χρόνια πάνω από 5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Τ.Α.. Όπως ορίζει ο νόμος οι ΟΤΑ έχουν διοικητική αυτοτέλεια, άρα το κράτος μπορεί να κάνει έλεγχο νομιμότητας, δεν μπορεί να κάνει έλεγχο σκοπιμότητας στις δράσεις. Πολλοί Δήμοι αξιοποιούν αυτά τα χρήματα πχ υπάρχουν τα προγράμματα στειρώσεων για τα αδέσποτα. Άρα σε κάθε δράση υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει. Στα σχολεία για παράδειγμα έχουν αναγερθεί και επισκευαστεί σχολεία από προγράμματα, έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και πιστεύω ότι ένα σχολείο είναι πραγματική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί με το Υπουργείο Παιδείας σε καλύτερες σχολικές υποδομές».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 


enikonomia.gr