Υλικά για 2-4 άτομα

  • 3 κομμάτια ψαρονέφρι, κομμένα σε τέσσερα κομμάτια
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί
  • 1 πρέζα σαφράν (0,25 του γραμμαρίου)
  • 2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κιλό μικρές στρογγυλές πατάτες καλά καθαρισμένες
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Πιέζετε τα κομμάτια από το ψαρονέφρι ώστε να ανοίξουν και να απλώσουν λίγο.
  2. Βάζετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε δυνατή φωτιά και το αφήνετε να ζεσταθεί.
  3. Ρίχνετε τα κομμάτια κρέατος στο τηγάνι και τα ψήνετε και από τις δύο πλευρές χαμηλώνοντας την φωτιά. Όταν αρχίζουν και ροδίζουν, τότε αλατίζετε.
  4. Προσθέτετε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  5. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τη μουστάρδα και ρίχνετε το πιπέρι και το θυμάρι.
  6. Μαγειρεύετε για 5-6 λεπτά. Στο τέλος ρίχνετε το μέλι και δυναμώνετε λίγο τη φωτιά ώστε να καραμελώσει. Συνοδεύετε με τις πατάτες.

Για τις πατάτες

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις πατάτες. Δεν τις τηγανίζετε, τις σοτάρετε μέχρι να πιάσουν γύρω – γύρω μια μικρή κρούστα.
  2. Όταν όλες οι πατάτες έχουν γυαλίσει καλά τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη. Μην σας φοβίζει το υλικό δεν θα βγουν γλυκές οι πατάτες , η ζάχαρη θα καραμελώσει.
  3. Τις ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  4. Σβήνετε με το νεροπότηρο λευκό κρασί, ρίχνετε μέσα το σαφράν, ανακατεύετε καλά να σκορπιστεί παντού το υπέροχο χρώμα του σαφράν, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  5. Ανοίγετε τη κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να βράσουν οι πατάτες μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το κρασί και να μείνει μόνο το λάδι.
  6. Τις ανακατεύετε με προσοχή για να μη λιώσουν.