Δεν κατάφερε να περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο το… ρομπότ Torobu-kun για τέταρτη φορά σε τέσσερις διαδοχικές χρονιές. Αν και εμφανίζει σημάδια βελτίωσης οι βαθμοί του απέχουν ακόμη πολύ από μια επιτυχημένη εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο με διεθνές κύρος, όπως το Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Το Torobu-kun, που ξεκίνησε να δίνει εξετάσεις το 2013, έπρεπε να έχει επιτυχία τουλάχιστον 80% στις ερωτήσεις των εισαγωγικών εξετάσεων, αλλά «έπιασε» 45,1% το 2013, 47,3% το 2014, 57,8% το 2015, ενώ τα πήγε οριακά χειρότερα φέτος με 57,1%.

Πάντως, σε ορισμένα μαθήματα τα πήγε καλύτερα το 2016, απαντώντας σωστά το 59% των ερωτήσεων στη Φυσική έναντι 46,5% το 2015. Οι προγραμματιστές του ρομπότ έκαναν βελτιώσεις έτσι ώστε να καταλαβαίνει καλύτερα τις έννοιες της Φυσικής. Σχετικά καλά τα πάει και στη διεθνή ιστορία, όπου βαθμολογήθηκε με 66,3 φέτος.Οι βαθμοί του είναι αρκετοί για να εισαχθεί σε ένα πιο… δεύτερο ιαπωνικό πανεπιστήμιο!

Όμως οι δημιουργοί του στο Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής του Τόκιο είχαν θέσει ως στόχο το ρομπότ τους να γίνει δεκτό στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο έως το 2022. Αλλά τώρα -μετά και τη φετινή αποτυχία- εκτιμούν ότι δεν θα είναι τόσο «έξυπνο» μέχρι τότε και μάλλον θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

Το πρόβλημα έγκειται, προς το παρόν, στο γεγονός ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φθάσει σε επίπεδο που να μπορεί να καταλάβει το νόημα όλων των ερωτήσεων στις εξετάσεις. Έτσι το ρομπότ τώρα, αφού δεν θα γίνει φοιτητής, θα πρέπει να βρει μια «κανονική» δουλειά σε κάποιο τομέα της παραγωγής, μάλλον στη βιομηχανία.

https://www.youtube.com/watch?v=H6xU4FairMA