Κάθε γονιός πιστεύει ότι το δικό του παιδί έχει τον πιο «δύσκολο» χαρακτήρα – και παράλληλα, ότι είναι καλύτερο και πιο ξεχωριστό σε από τα υπόλοιπα. Όσοι μεγαλώνουν πιο κοινωνικούς, ανοιχτούς χαρακτήρες, ανησυχούν για το αν κινδυνεύουν να πληγωθούν ή να παρασυρθούν από τους συνομηλίκους τους. Από την άλλη, οι γονείς των πιο «κλειστών» παιδιών, φοβούνται πως τα μικρά τους δεν καταφέρουν να αναπτύξουν ουσιαστικές σχέσεις και να γίνουν ευτυχισμένα. Όπως καταλαβαίνετε, όποια και αν είναι η προσωπικότητα του μικρού σας, σίγουρα έχει διάφορα πλεονεκτήματα και κινδύνους. Ίσως όμως δεν είναι αυτά που πιστεύετε. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε, αν τυχαίνει να μεγαλώνετε έναν πιο εσωστρεφή χαρακτήρα;

Αντιληφθείτε τη σημασία της εσωστρέφειας

Το παιδί σας δεν είναι ντροπαλό. Μπορεί, μάλιστα, να έχει και ιδιαίτερα ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες. Η εσωστρέφεια δεν συνεπάγεται απαραίτητα κοινωνικό άγχος. Το μόνο που σημαίνει είναι ότι το μικρό σας προτιμά να περνά χρόνο μόνο του, ενώ αντί για πολλούς φίλους προτιμά να έχει λίγους και καλούς. Φυσικά, αν ένα μέχρι πρόσφατα εξωστρεφές παιδί ξαφνικά αρχίσει να κλείνεται στο δωμάτιό του, δεν άλλαξε προσωπικότητα: Κάτι του συμβαίνει. Αν όμως συμπεριφέρεται έτσι από πολύ μικρή ηλικία, πρόκειται για στοιχείο του χαρακτήρα του, το οποίο δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε.

Σεβαστείτε τις ανάγκες του

Πολλοί γονείς πιέζουν τα εσωστρεφή παιδιά τους να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο από όσο επιθυμούν. Έτσι πιστεύουν πως τα βοηθούν να «ξεκλειδώσουν». Όμως αυτό δεν αληθεύει και απομυζεί την ενέργεια των παιδιών.

Αποδεχθείτε τον χαρακτήρα του

Μην του ζητάτε να γίνει πιο ανοιχτό και μην σχολιάζετε διαρκώς την απουσία μιας μεγάλης παρέας ή μιας έντονης κοινωνικής ζωής. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσει να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την προσωπικότητά του και θα γεμίσει ανασφάλειες. Αντιθέτως, αν του δείξετε πως το αγαπάτε και το αποδέχεστε ακριβώς όπως είναι, θα μάθει και εκείνο να αγαπά τον εαυτό του. Έτσι θα αποφύγει και την ανάπτυξη κοινωνικού άγχους.

Προσφέρετέ του ιδιωτικότητα

Αφήστε το να διαβάσει μόνο του ένα βιβλίο ή να παίξει το αγαπημένο του παιχνίδι χωρίς να παραπονιέστε διαρκώς ότι δεν «καταδέχεται» την παρέα σας. Μετά από μια μέρα γεμάτη κόσμο, στο σχολείο, το φροντιστήριο και τις υπόλοιπες δραστηριότητές του, έχει ανάγκη από λίγη αποφόρτιση. Αυτό δεν συμβαίνει ότι δεν απολαμβάνει τον ποιοτικό χρόνο με την υπόλοιπη οικογένεια. Αν σταματήσετε να τονίζετε την απουσία του από το σαλόνι, θα δείτε πως θα αρχίσει να έρχεται μόνο του.

Φτιάξτε του μια φωλίτσα

Εφ’ όσον του αρέσει να περνά χρόνο στο δωμάτιό του, φροντίστε ο χώρος να το εμπνέει. Βάψτε τους τοίχους σε ένα χρώμα που θα του αρέσει και θα το χαλαρώνει, τοποθετήστε αφράτα μαξιλάρια και βεβαιωθείτε ότι ο φωτισμός είναι φιλικός προς τα μάτια του.

Δώστε χρόνο στις νέες εμπειρίες

Όταν θέλετε να το εισάγετε σε μια νέα δραστηριότητα ή κοινωνική κατάσταση, προσπαθήστε να το κάνετε με τους κατάλληλους όρους ώστε να αισθάνεται άνετα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πηγαίνετε στον χώρο λίγο πριν την έναρξη της δραστηριότητας ή να στέκεστε αρχικά σε απόσταση από τους υπόλοιπους. Έτσι θα μπορέσει να εγκλιματιστεί και να μην αισθανθεί πίεση. Θυμίστε του ότι έχει δικαίωμα να κάνει διαλείμματα όταν νιώθει ότι έχει αρχίσει να «πνίγεται».

Προλάβετε καταστάσεις

Μιλήστε στον δάσκαλο ή τη δασκάλα του για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του μικρού σας. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η διακριτική παρουσία ενός εσωστρεφούς παιδιού στο μάθημα να παρεξηγείται ως αδιαφορία ή και ως αγένεια. Επιπλέον, αυτό θα δώσει στον εκπαιδευτικό την ευκαιρία να το βοηθήσει να ενταχθεί πιο ομαλά στις ομαδικές δραστηριότητες.

Μάθετέ του να αντιδρά

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αρκετά συχνά γίνεται αφορμή για bullying, καθώς μεταφράζεται από τα πιο επιθετικά παιδιά ως αδυναμία. Δείξτε του πώς πρέπει να αντιδρά όταν του συμπεριφέρονται άσχημα και τονίστε του πως δεν πρέπει να φοβάται να διαμαρτυρηθεί

Πηγή: vita.gr

Πηγή