Διανύουμε τις πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς κι όμως ήδη έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας κάποια προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού σας.
Το mother.gr καταγράφει τα πιο κλασικά και τις πιθανές αιτίες για την εμφάνισή τους:
Κακές σχέσεις με συμμαθητές: Αυτό σημαίνει ότι το παιδί είναι ερριστικό και επιθετικό απέναντι στους συμμαθητές του, ενίοτε απρόκλητα.
Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει καλές σχέσεις μαζί τους και να διαμαρτύρονται συνεχώς σε δασκάλους και γονείς για τα…κατορθώματά του.
Αναλογιστείτε αν νιώθει ένταση εξαιτίας πραγμάτων που βιώνει σπίτι και την ξεσπάει στο σχολείο και κάντε συζήτηση να διαπιστώσετε από πρώτο χέρι γιατί φέρεται κατ’αυτόν τον τρόπο.
Δε συγκεντρώνεται στο μάθημα: Είναι κάτι που, εκ των πραγμάτων, θα σας το επικοινωνήσει ο/η δάκαλος/α και μόνο εφ’όσον επαναλαμβάνεται τακτικά.
Διάφοροι παράγοντες μπορεί να ευθύνονται, αρκετοί από τους οποίους εδράζονται στο σπίτι. Υπάρχει ηρεμία στο οικογενειακό περιβάλλον;
Έχει εισπράξει το παιδί θετική ανατροφοδότηση για το σχολείο και τη διαδικασία της μάθησης από εσάς ή το ακριβώς αντίθετο;
Δεν πειθαρχεί στις εντολές του/της δασκάλου/ας: Εδώ το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει μάθει να πειθαρχεί αποτελεσματικά στο σπίτι, άρα είναι γενικά απείθαρχο.
Πέρα από τις όποιες αλλαγές προβείτε γενικά στο κομμάτι της πειθαρχίας, κάντε του σαφές ότι ο/η δάσκαλος/α θέλει το καλό του και είναι εκεί για να το μάθει νέα πράγματα, οπότε είναι υπέρ του να τον/την ακούει και να μη δημιουργεί προβλήματα.
Χαμηλές σχολικές επιδόσεις: Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις μαθητών που δεν μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο εξαιτίας περιορισμένων δυνατοτήτων, παρά σε αυτούς που αποδίδουν για διάφορους λόγους πιο κάτω από όσο μπορούν.
Δημιουργήστε στο παιδί σας κίνητρα μάθησης, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ψυχολογικά και γενικά ότι δεν το προβληματίζει έντονα κάτι.
govastileto.gr
Πηγή